Денсаулық

Ішек инфекциясы — қауіпті індет

Сақ болыңыз!

Жаз басталысымен ішек инфекциялары жиілейді. Балалар әсіресе жедел ішек инфекцияларына бейім. Аурудың көбеюінің себептері мыналар болуы мүмкін:

– базарларда жидектердің, жемістердің және көкөністердің көптігі бар, ал сатушылар көбінесе жергілікті жерде өсірілген тәттілерді жеуді ұсынады;

– адамдар ағынды суды қайнатпай ішеді, ал жазда судағы ауру қоздырғыштарының мөлшері күрт артады;

– санитарлық нормаларға сәйкес келмейтін ашық су айдындарында шомылу. Шомылу кезінде адамдар су жұтады, бұл ауруды тудыруы мүмкін.

Жұқтыру жолдары — тамақ, су, байланыс-тұрмыстық арқылы болып сараланады. Ішек инфекцияларымен инфекция әдетте бактериялар мен вирустармен жұқтырған су мен тағамды тұтынумен байланысты. Қоздырғыштар адам ағзасына лас қолмен түсуі мүмкін — ішек инфекциясы лас қолдың ауруы екені белгілі.

Сондай-ақ ішек инфекциясының негізгі белгілері: летаргия, әлсіздік, тәбеттің төмендеуі, жүрек айнуы, құсу, диарея, іштің ауыруы, безгегі. Орташа алғанда, микробтар ағзаға енген сәттен бастап 6-48 сағат ішінде жағымсыз белгілер пайда болады. Мәселен, ағымдағы жылдың 3 айында Ақтөбе қаласында 14 жасқа дейінгі балалар арасында 251 жағдай тіркеліп, 100 мың адамға шаққандағы аурушаңдық 2,15-ті құрады.

Ішек инфекцияларының алдын алу шаралары қарапайым, бірақ жұмыста, үйде, серуенде немесе жағажайда болсын, кез келген ортада міндетті түрде сақталуын талап етеді.

Алдын алу шаралары:

– тауарды анықталмаған, шығу тегі белгісіз, ілеспе құжаттары жоқ, жарамдылық мерзімі өтіп кеткен өнімді сатып алмау;

– үйде тамақ дайындаған кезде шикі және пісірілген тағамдарға бөлек пышақтар мен тақталарды қолданыңыз;

– бір қаптамада термиялық өңдеуге ұшырамайтын шикі тағамдарды және жеуге дайын тағамдарды сақтамаңыз;

– тағамды мұқият термиялық өңдеуден өткізіңіз, әсіресе етке, балыққа, құс етіне, жұмыртқаға қатысты;

– пісірілген тағамды бөлме температурасында екі сағаттан артық қалдырмаңыз, тағамды тоңазытқышта ұзақ уақыт сақтамаңыз;

– жемістерді, көкөністерді, жасыл өнімдерді кепілдендірілген сападағы (бөтелкедегі, қайнатылған) сумен мұқият жуу;

– асхана мен тағамды жәндіктер мен кеміргіштерден қорғау;

– тек қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу.

Ақтөбе қалалық санитарлық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы.

Басқа жаңалықтар

Back to top button